School en werk:

Mel Wallis de Vries is geboren op 8 februari 1973 in Leiden. Ze heeft in 1991 haar eindexamen gehaald voor de middelbare school. Na de middelbare school heeft ze biologie en journalistiek gestudeerd in Groningen. Daar is ze in 1997 afgestudeerd.
Toen ze afgestudeerd was heeft ze een tijdje als freelance journalist gewerkt voor ‘De Telegraaf’. Toen heeft ze de overstap gemaakt naar een marketingfunctie. Uiteindelijk is terecht gekomen bij een groot beautymerk, waar ze marketing manager werd. Ze vond haar werk leuk, maar vond het wel jammer dat ze weinig tijd had voor schrijven. Na de geboorte van haar dochter is ze gestopt met werken. Ze heeft nu genoeg tijd om te schrijven voor haar dochter en zoon.
Ze wist al lang dat ze schrijfster wilde worden. Jaren heeft ze schriften en notitieblokken volggekrabbeld met verhalen en ideeën. Ze had een drukke baan, maar bleef naast haar werk toch schrijven.

Thuis:

Samen met haar vriend en kinderen Pien en Teun woont ze in Amsterdam. Haar vriend kent ze al van de vierde klas van de middelbareschool. Haar dochter is in 2005 geboren en haar zoon in 2008.                                                                                                                                                                                              

Ideeën voor de boeken:
Ze is zelf bang als ze allen thuis is. Dan hoort ze de vreemdste geluiden. Voor haar is het schrijven van spannende boeken een soort
‘therapie’. Ze schrijft haar eigen angsten van zich af.
In haar gezin werd veel gelezen. Op vakantie ging er minstens 1 koffer met boeken mee. Haar vader las de klassieke, meer literaire
boeken en haar moeder spannende boeken. In die vakanties, toen ze een tiener was, las ze vooral de thrillers van haar moeder. Ze vond
de boeken spannend, maar ze vond het minder dat het over volwassen ging. Daarom is ze spannende boeken voor tieners ging schrijven.
Ze miste deze boeken zelf heel erg.

Boeken:

Mels boeken gaan over gewone jongeren die slachtoffer worden van een misdrijf. Vooral meisjes spelen de hoofdrol in haar boeken.  Vaak zijn het twee of meer vriendinnen, waarvan de ene slachtoffer is en de andere gaat uitzoeken wat er is gebeurd.
Vals is door de bezoekers van vrouwentrhillers.nl uitgeroepen tot Beste Nederlandse Vrouwenthriller van 2010. Haar boeken worden in verschillende landen uitgegeven. Dit zijn haar boeken:

 


            

Verstrikt (2011)

Als Lara haar ogen opent, is alles zwart. Ze kan zich niet bewegen. Eerst denkt Lara
dat ze droomt. Maar hoe hard ze haar best ook doet, ze wordt niet wakker. En dan
begint ze stemmen in het duister te horen; sommige boos, andere verdrietig. Wat willen ze van haar? En waarom kan ze niet uit het zwart ontsnappen?
Langzaam komen Lara’s herinneringen terug, en komt ze erachter dat ze een dramatisch ongeluk heeft gehad. Is ze dood? Moet ze voor altijd in het zwart blijven ronddolen?
In haar wanhoop beseft ze één ding: het leven van haar beste vriendin Maud is ook in gevaar. Maar hoe kan ze Maud ooit waarschuwen? Lara zet alles op alles om met Maud in contact te komen, maar de tijd dringt...


 

 
Vals (2010)

 Het is kerstvakantie en Abby, Kim, Pippa en Feline gaan naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis is een paar kilometer verderop. De meiden doen er een beetje lacherig over. Maar dan verdwijnt Kim opeens na een ruzie. De overgebleven drie vriendinnen zijn bezorgd, maar denken dat Kim terug naar Amsterdam is gegaan. Als Feline ook verdwijnt, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Pippa en Abby kunnen door het slechte weer geen kant op. De sfeer wordt steeds grimmiger en angstaanjagender. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten de vriendinnen eigenlijk wel alles van elkaar?

 

Waanzin (2009)

Kort na elkaar verdwijnen er vier meisjes. Spoorloos. De politie denkt dat ze zijn weg-
gelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen.
De zeventienjarige Claire is met haar vader naar Rotterdam verhuisd. Ze haat de stad en mist haar oude vriendinnen vreselijk. Ze ligt behoorlijk met zichzelf (en de nieuwe vriendin van haar vader) overhoop.Dan opeens is haar leven in gevaar. Een geheimzinnige man heeft het op haar gemunt. Claire raakt al snel verstrikt in een psychologisch kat-en-muisspelletje. Weet ze uit handen van de man te blijven? En is er een verband tussen de vier verdwenen meisjes en het ver-haal van Claire? Pas tijdens de bloedstollende ontknoping komt Claire achter alle antwoorden.

 
Fout (2008)

Stel je voor: je wordt wakker vastgebonden aan een boom en je hebt geen idee waar je bent. Het is koud, regenachtig en in de wijde omtrek is geen mens te bekennen. Bij je voeten ontdek je een briefje met de tekst: Dit is je verdiende loon. Vanavond ben je dood. Het overkomt de zestienjarige Sophia. Ze is wanhopig en probeert van alles om te ontsnappen. Maar tevergeefs. Terwijl de tijd doortikt, herinnert ze zich langzaam weer flarden. Weet Sophia uiteindelijk wie haar heeft ontvoerd? Kan ze dit overleven? En welke rol speelt Damian, haar nieuwe vriend? Ze heeft slechts een dag om achter de waarheid te komen.Buiten Zinnen (2007)

Karlijn zit in de eindexamenklas en is erg populair bij haar klasgenoten. Op een nacht
heeft ze een
angstaanjagend realistische droom over een man die in haar kamer is en haar
aanraakt. Maar als ze
Karlijns wanhoop zorgt voor conflicten met haar om-geving en alleen aan haar dagboek kan ze haar verhaal kwijt. Is ze gek aan het worden, of is er iets anders aan de hand? Als ze wakker wordt, is ze alleen. Vanaf dat moment verandert haar leven totaal. Elke nacht komt de nachtmerrie enger en dreigender terug. Karlijn weet niet meer wat echt ge-beurt en wat fantasie is. De nachten zijn eenkwelling en ze is bang, moe en wanhopig.

 

Verblind (2006)

Max, Nina, Edith, Merlijn, Sjoerd, Maaike en Alexander zijn Amsterdamse scholieren die
in de eindexamenklas zitten.
Roos zit twee klassen lager en is een populair meisje. Haar ouders zijn gescheiden en ze woont bij haar vader, die weinig tijd voor haar heeft. Wanneer ze verliefd wordt op Alexander, een van de jongens uit het eindexamengroepje, wordt ze liefdevol opgenomen door het vrienden- groepje. Als ze op een dag het lichaam van de gewurgde Maaike vindt, is de groep lamgeslagen van verdriet. Maaike lijkt het slachtoffer van een criminele afrekening; haar vader, een bekende topadvocaat, was bezig met een grote zaak tegen de Amsterdamse onderwereld. Dan valt er nog een slachtoffer en slaat de twijfel bij Roos toe. Wie heeft er nog meer belang bij de dood van Maaike? Langzaam vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. Maar wil Roos de waarheid wel zien…


Uitgespeeld (2005)


Anna verhuist met haar ouders van Nijmegen naar Amsterdam.
Op haar nieuwe school raakt ze bevriend met Tessa, Wouter, Charlotte en Tessa’s vriend Julian. Anna en Tessa krijgen een steeds hechtere band, tot ergernis van de anderen. Dan verdwijnt Tessa plotseling en Anna vertrouwt haar nieuwe vrienden niet meer.
Haar gevoelens voor Tessa én Julian verwarren haar en zorgen voor aanvaringen met de anderen. Niemand weet meer wat hun vriendschap voorstelt. Wie bedriegt wie? En wie weet meer over Tessa’s verdwijning? Eén ding is zeker: degene die Tessa liet verdwijnen is nog lang niet uitgespeeld…


 

Gemaakt door: Merel Hermans, Melissa Kikkert en Lisan Koopmans
Bronnen: 

http://www.jongerenliteratuurplein.nl/nieuws/mel-wallis-de-vries-wint-prijs-beste-vrouwenthriller/6892

http://www.melwallisdevries.be/

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3352/boeken/article/detail/3239090/2012/04/11/Vals-van-Mel-Wallis-de-Vries-beste-jeugdboek.dhtml